Uważany za „króla” cytrynowych przypraw – Mirt Cytrynowy – jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych australijskich ziół. Ma świeży aromat cytrusów, o delikatnej mentolowej esencji i mocnym cytrynowym smaku. Jest słodki i orzeźwiający. Znacząco rózni się od innych przypraw cytrynowych!
Zmielony liść Mirtu Cytrynowego jest najbardziej uniwersalną przyprawą w Australii.
Australijczycy stosują Lemon Myrtle zarówno w słodkich, jak i pikantnych daniach. Często zastępują nim liść laurowy w marynatach, zupach, gulaszach, zapiekankach i pieczeniach. Smak jest intensywny, dlatego należy używać go oszczędnie. Cytrynowo i aromatycznie dopełnia smak kurczaka, jagnięciny, kangura i wołowiny.
W połączeniu z mango stanowi tajemnicę szefów kuchni na marynatę do krewetek. Wystarczy zmiksować dojrzałe mango, dodać Lemon Myrtle, trochę świeżego chili do smaku. Następnie polać odrobiną oliwy. Pozostawić krewetki i marynatę przez 60 minut. Wrzucić na Australian Barbie i ugrillować. Podawać ze świeżą sałatą i salsą mango – PYCHA! Gdy przyzwyczaisz się do smaku mirtu, będziesz rozpoznawał z łatwością jego typową słodycz i aromat w potrawach. Różni się znacząco od popularnej limonki czy trawy cytrynowej lub innych cytrusowych przypraw.
Jest stosowany nie tylko do mięs. Landrynkowo i bajecznie orzeźwia lody, sorbety i babeczki
Dania, które można spotkać w australijskiej restauracji:
Grillowane krewetki z mirtem cytrynowym i waniliowym sosem holenderskim
Jabłko / Polenta / Złocisty Syrop / Pudding z Mirtu Cytrynowego
Ciasto z Orzechami Macadamia i Mirtem Cytrynowym
Karmelki z mirtem cytrynowym, miodem i crème fraîche
Podczas, gdy Noma w 2016 roku (ówczesna najlepsza restauracja na świecie), przeniosła się na parę miesięcy z Kopenhagi do Sydney, serowała swoim gościom między innymi własnej roboty piwo z dodatkiem Lemon Myrtle.
Ciekawosti zdrowotne:
Mirt Cytrynowy przewyższa swoimi właściwościami słynny olejek z drzewa herbacianego!
To najbardziej skoncentrowane źródło cytralu roślinnego (> 90%).
Cytral ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze!
Tak jak inne owoce i zioła rdzennej Australii, tak i mirt cytrynowy był wykorzystywany przez Aborygenów do różnych celów. Ssanie liści mirtu zapewniało im zarówno nawodnienie, jak i zwiększenie ilości składników odżywczych, witamin i minerałów.
Z chorobami walczyli za to dzięki paście z liści Lemon Myrtle. Wcierali ją również w rany. Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym szybciej się goiły.
Inne właściwości:
Dobre źródło luteiny – witamina karotenoidowa, która odgrywa ważną rolę w zdrowiu oczu.
Wyjątkowe, wegańskie źródło wapnia.
Doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E i niezbędnych minerałów, w tym cynku i magnezu. Te składniki odżywcze są niezbędne do syntezy i samo-naprawy DNA.
Jeżeli chcesz wykorzystać w swojej kuchni Lemon Myrtle prosto z Australii
to SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ.