Owoce Australii to bardzo ciekawy temat kulinarny. Jednym z nich jest Śliwka Davidsona. To jeden z rodzimych owoców australijskiego buszu. Wygląda dosyć obco, jakby nie z tego świata. Z resztą jak wiele gatunków roślin i owoców deszczowego lasu. Cztery odmiany tej śliwy, rosną od dalekiej tropikalnej północy Australii, aż do północnej Nowej Południowej Walii.
Dla Aborygenów z lasu deszczowego, owoce Australii były głównym źródłem pożywienia. Śliwki Davidsona mimo ponadprzeciętnej kwaśności, były ich tradycyjnym przysmakiem.
Niezwykle okazały, głęboki, ciemnopurpurowy owoc posiada krwistoczerwony miąższ. Miękki i soczysty jest jednym z najbardziej odżywczych australijskich owoców. Początkujący osadnicy na pewno nie doceniali wysokiego poziomu przeciwutleniaczy zawartych w owocach. Wybierali śliwki do użytku w dżemach i sosach.
Używana w gastronomii
Śliwka Davidsona ma intensywny kwaśny smak i niską zawartość cukru. Nie jest jednak często spożywana jako świeży owoc. Cierpki i intensywny aromat nadaje się do stosowania w wielu słodkich i pikantnych potrawach. Australijska śliwka uwielbia przebywać w ciastach, dżemach, sosach, jogurtach i lodach.
Obecnie prowadzone są badania nad jej właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, które są uważane za naturalne konserwanty żywnościowe.
Coś egzotycznego dla barmanów
Śliwka Davidsona zaczyna być w Australii również popularna za barem.
Alla Ward z destylarni Tamborine Mountain Distillery w Queensland jest w trakcie produkcji swojego Davidson Plum Liqueur. Zbiera za niego nagrody od San Francisco do Niemiec. Jest bardzo popularny wśród turystów odwiedzających ekscentryczną gorzelnię. Bardziej żywiołowi miksolodzy, też chętnie pukają do drzwi jej destylarni.
Źródło młodości i zdrowia
Davidson Plum to przede wszystkim:
- Doskonałe źródło potasu. Potas odgrywa istotną rolę w każdym pojedynczym biciu serca. Pomaga naszym mięśniom poruszać się.
- Źródło witaminy E i cynku. Dwa składniki odżywcze potrzebne do świecącego, młodzieńczego wyglądu skóry.
- Unikalne źródło wapnia.
- Poprawia funkcje poznawcze i chronić przed niektórymi nowotworami i chorobami serca.
- Zawiera znacznie więcej luteiny niż awokado (uważane za główne źródło luteiny). Luteina jest witaminą karotenoidową, która odgrywa ważną rolę w zdrowiu oczu. Poprawia objawy w zanikowym zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem poprzez hamowanie stanu zapalnego. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest główną przyczyną utraty wzroku w starzejących się społeczeństwach zachodnich.
- Zawiera właściwości, o których wiadomo, że mają działanie przeciwcukrzycowe i zdolność do zmniejszania nadciśnienia i otyłości.
Czy spróbujesz śliwki Davidsona jak będziesz w Australii?
Jeżeli jesteś restauratorem lub miłośnikiem egzotycznych przysmaków i chciałbyś wykorzystać australijskie produkty w swojej kuchni – skontaktuj się ze mną koniecznie!