ryby w Australii

Ryby w Australii – top 5 na talerzu.

Ryby w Australii, różnią się zasadniczo od tych z innych rejonów świata. Bogactwo oceanu sprawia, że ryby w Australii są głównym elementem dań w domu i restauracji.

Oto 5, moim zdaniem, najpopularniejszych, ale jest ich znacznie, znacznie więcej.

 

Barramundi

ryby w Australii
Barramundi

W skrócie BARRA. Prawdziwy rarytas i narodowy przysmak. Bardzo często spotykana jest na restauracyjnym stole. Uznanie gości i szefów kuchni zawdzięcza walorom smakowym i odżywczym mięsa. W naturalnym środowisku żyje w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, gdzie jej temperatura nie spada poniżej 20°C (Północna Australia). Ma delikatny smak i zwarte mięso. Dużą zaletą jest to, że nie posiada drobnych ości. Nadaje się do smażenia, duszenia, grilowania, gotowania, również w zupach. Wyśmienicie smakuje w wersji wędzonej jak i marynowanej (np. ceviche). Mnie najbardziej odpowiadają pikantne wersje azjatyckie dania z tą rybą.

Ciekawostką jest, iż istnieje w Polsce hodowla Barramundi.

 

Nanagai (NANNYAGAI)

ryby w Australii
Nanagai

Kolejna typowa australijska ryba. Uwielbia znaleźć się na talerzu. Można ją spotkać od Queensland, aż do Australii Zachodniej. To ryba rafowa. Występuje w dużych skupiskach w pobliżu krawędzi raf. Niestety często mylona z Red Snapperem. Spokrewniony kuzyn na pierwszy rzut oka wygląda podobnie. Nie jest to jednak ta sama ryba. 

Nannygai to słodka, łagodnie smakująca ryba, która może być stosowana w najprostszych przepisach: smażona, parzona i pieczona.

 

Mahi Mahi

ryby w Australii
Mahi Mahi

Ryba, do której mam największy sentyment. Być może przez niesamowity WYGLĄD!…A może dlatego, że była pierwszą, którą jadłem na Antypodach. Występuje w tropikalnej części Australii. Niewiarygodny kolor i kształt robi wrażenie. Co może wprowadzić w zakłopotanie, to jej druga nazwa – Dolhinfish. Nie bójcie się, nie ma ona nic wspólnego z naszym bratnim wodnym ssakiem. Też się przestraszyłem, jak usłyszałem.

ryby w Australii
Mahi Mahi

Ciemniejsze, twarde aromatyczne mięso nadaje się idealnie na grilla i do „dań mokrych” – nie rozpada się szybko.

 

Red Snapper

ryby w Australii
Red Snapper

Tym razem ryba występująca w dolnej części Australii. Jej dom to chłodne wody Tasmanii, południowego wybrzeża Australii oraz całej Nowej Zelandii.

Czerwony snapper jest łatwo rozpoznawalny przez jego jasny czerwony kolor i białe poziome paski.

Wyłowiony z czystego, chłodnego oceanu smakuje bajecznie!

 

Yellowtail Kingfish

ryby w Australii
Yellowtail Kingfish

Uwielbiany w australijskiej kuchni w postaci sashimi. Jako przystawka na japońską nutę. Potocznie nazywany KINGI (p.s. Australijczycy na wszystko znajdą skrót i zdrobnienie). Występuje od południowego Queensland po Tasmanię, przez Wiktorię, aż po południową część Zachodniej Australii.

ryby w Australii
Smoked eel / egg white pearl / sashimi kingfish / pickled kohlrabi

 

ryby w Australii
Barramundi Fillet

 

ryby w Australii
Fillet of red snapper / Jerusalem artichoke, grilled cuttlefish / black olive

Po podróży do Australii, można stać się ekspertem od ryb w kuchni i doboru do nich odpowiednich win.  Koniecznie trzeba odwiedzić kilka rybnych restauracji oraz Sydney Fish Market!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*