Ryby w Australii, różnią się zasadniczo od tych z innych rejonów świata. Bogactwo oceanu sprawia, że ryby w Australii są głównym elementem dań w domu i restauracji.
Oto 5, moim zdaniem, najpopularniejszych, ale jest ich znacznie, znacznie więcej.
Barramundi

W skrócie BARRA. Prawdziwy rarytas i narodowy przysmak. Bardzo często spotykana jest na restauracyjnym stole. Uznanie gości i szefów kuchni zawdzięcza walorom smakowym i odżywczym mięsa. W naturalnym środowisku żyje w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, gdzie jej temperatura nie spada poniżej 20°C (Północna Australia). Ma delikatny smak i zwarte mięso. Dużą zaletą jest to, że nie posiada drobnych ości. Nadaje się do smażenia, duszenia, grilowania, gotowania, również w zupach. Wyśmienicie smakuje w wersji wędzonej jak i marynowanej (np. ceviche). Mnie najbardziej odpowiadają pikantne wersje azjatyckie dania z tą rybą.
Ciekawostką jest, iż istnieje w Polsce hodowla Barramundi.
Nanagai (NANNYAGAI)

Kolejna typowa australijska ryba. Uwielbia znaleźć się na talerzu. Można ją spotkać od Queensland, aż do Australii Zachodniej. To ryba rafowa. Występuje w dużych skupiskach w pobliżu krawędzi raf. Niestety często mylona z Red Snapperem. Spokrewniony kuzyn na pierwszy rzut oka wygląda podobnie. Nie jest to jednak ta sama ryba.
Nannygai to słodka, łagodnie smakująca ryba, która może być stosowana w najprostszych przepisach: smażona, parzona i pieczona.
Mahi Mahi

Ryba, do której mam największy sentyment. Być może przez niesamowity WYGLĄD!…A może dlatego, że była pierwszą, którą jadłem na Antypodach. Występuje w tropikalnej części Australii. Niewiarygodny kolor i kształt robi wrażenie. Co może wprowadzić w zakłopotanie, to jej druga nazwa – Dolhinfish. Nie bójcie się, nie ma ona nic wspólnego z naszym bratnim wodnym ssakiem. Też się przestraszyłem, jak usłyszałem.

Ciemniejsze, twarde aromatyczne mięso nadaje się idealnie na grilla i do „dań mokrych” – nie rozpada się szybko.
Red Snapper

Tym razem ryba występująca w dolnej części Australii. Jej dom to chłodne wody Tasmanii, południowego wybrzeża Australii oraz całej Nowej Zelandii.
Czerwony snapper jest łatwo rozpoznawalny przez jego jasny czerwony kolor i białe poziome paski.
Wyłowiony z czystego, chłodnego oceanu smakuje bajecznie!
Yellowtail Kingfish

Uwielbiany w australijskiej kuchni w postaci sashimi. Jako przystawka na japońską nutę. Potocznie nazywany KINGI (p.s. Australijczycy na wszystko znajdą skrót i zdrobnienie). Występuje od południowego Queensland po Tasmanię, przez Wiktorię, aż po południową część Zachodniej Australii.



Po podróży do Australii, można stać się ekspertem od ryb w kuchni i doboru do nich odpowiednich win. Koniecznie trzeba odwiedzić kilka rybnych restauracji oraz Sydney Fish Market!