Quandong – rodzimy owoc Australii.

Quandong – rodzimy owoc Australii.

QUANDONG – rodzimy owoc Australii.

Miałem okazję zapoznać się z nim podczas jednego z codziennych zebrań z szefem kuchni, przed wieczornym serwisem na Hamilton Island. Był on składnikiem „przed-deseru”, który był serwowany  przed właściwym deserem, dla (jak to się ładnie mówi) odświeżenia palety smaków i jako niespodzianka od Mistrza Kuchni dla naszych Kochanych Gości 🙂 Moje kilkakrotne „Sorry Chef, can you repeat the name of it, please?” było ku mojemu zdziwieniu nieskomentowane i zrozumiałe.

Owoc Australii Quandong
Owoc Quandong i nasionko – wymiary, dla zobrazowania różnicy w wielkości.

 

 

Na pewno zaskoczycie Australijczyków, mając jakąkolwiek wiedzę o tym leśnym owocu.

 

owoc Australii Quandong
Suszone owoce Quandong.

Oto kilka najważniejszych faktów:

 

1.  Rośnie tylko w Australii.

 

2.  Jest to tradycyjny owoc Aborygenów.

 

3.  Nazywany również „Dziką Brzoskwinią”.

 

4.  Posiada bardzo duże właściwości lecznicze.

 

5.  Wyleczył wczesnych odkrywców Australii ze szkorbutu!

 

6.  Smak:  Słodki, lekko kwaśnym i zarazem słony.

 

Przykładowe australijskie potrawy z owocem quandong:

 

  • Sałatka z kwiatami hibiskusa, owocami quandong, jagodami muntharai, orzechami makadamia
owoc Australii Quandong
Sałatka z deszczowego lasu z owocami quandong (między innymi).

 

  • Grillowana polędwica z kangura w glazurze z quandong i chili, słodki ziemniak w cieście i kapusta bok choy
owoc Australii Quandong
kangur / quandong / batat / bok choy

 

  • Nugat z owoców quandong i czekolady z syropem śliwkowym.
owoc Australii Quandong
quandong / czekolada / śliwka

 

Inne ciekawe dania z użyciem dzikiej brzoskwini:

  • Chrupiąca sałatka z cukinii, owoców quandong i soczewicy.
  • Jagnięcina glazurowana w sosie z owoców quandong.
  • Koktail mleczny z owoców quandong, komosy ryżowej i malin.

 

Quandong kojarzony z rodzimą Australią używany jest w restauracjach, które chcą pokazać tradycje i rdzenne smaki kontynentu. Jest jednak także idealnym składnikiem przetworów w domowej kuchni, dżemów, ciast i owocowych puree. Myślę, że polskich miłośników nowych smaków mógłby pozytywnie zaskoczyć. W jakich naszych daniach sprawdziłby się ten owoc? Ja mam pewne pomysły 🙂

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*