QUANDONG – rodzimy owoc Australii.
Miałem okazję zapoznać się z nim podczas jednego z codziennych zebrań z szefem kuchni, przed wieczornym serwisem na Hamilton Island. Był on składnikiem „przed-deseru”, który był serwowany przed właściwym deserem, dla (jak to się ładnie mówi) odświeżenia palety smaków i jako niespodzianka od Mistrza Kuchni dla naszych Kochanych Gości 🙂 Moje kilkakrotne „Sorry Chef, can you repeat the name of it, please?” było ku mojemu zdziwieniu nieskomentowane i zrozumiałe.
Na pewno zaskoczycie Australijczyków, mając jakąkolwiek wiedzę o tym leśnym owocu.
Oto kilka najważniejszych faktów:
1. Rośnie tylko w Australii.
2. Jest to tradycyjny owoc Aborygenów.
3. Nazywany również „Dziką Brzoskwinią”.
4. Posiada bardzo duże właściwości lecznicze.
5. Wyleczył wczesnych odkrywców Australii ze szkorbutu!
6. Smak: Słodki, lekko kwaśnym i zarazem słony.
Przykładowe australijskie potrawy z owocem quandong:
- Sałatka z kwiatami hibiskusa, owocami quandong, jagodami muntharai, orzechami makadamia
- Grillowana polędwica z kangura w glazurze z quandong i chili, słodki ziemniak w cieście i kapusta bok choy
- Nugat z owoców quandong i czekolady z syropem śliwkowym.
Inne ciekawe dania z użyciem dzikiej brzoskwini:
- Chrupiąca sałatka z cukinii, owoców quandong i soczewicy.
- Jagnięcina glazurowana w sosie z owoców quandong.
- Koktail mleczny z owoców quandong, komosy ryżowej i malin.
Quandong kojarzony z rodzimą Australią używany jest w restauracjach, które chcą pokazać tradycje i rdzenne smaki kontynentu. Jest jednak także idealnym składnikiem przetworów w domowej kuchni, dżemów, ciast i owocowych puree. Myślę, że polskich miłośników nowych smaków mógłby pozytywnie zaskoczyć. W jakich naszych daniach sprawdziłby się ten owoc? Ja mam pewne pomysły 🙂