Pavlova to najsłynniejszy deser w Australii.
Przygotowuje się go jako małe torciki lub duże torty bezowe. Serwuje się z owocami, zazwyczaj używa się tych, na które akurat jest sezon. Deser jest popularnym daniem i ważnym elementem kuchni narodowej tego kraju. Pavlova, dzięki prostej recepturze, jest serwowana podczas uroczystych i świątecznych posiłków, pikników i spotkań na powietrzu. Beza ta najbardziej utożsamiana jest z latem, jednak jest spożywana przez cały rok w wielu australijskich domach i restauracjach.
W Polsce spadł pierwszy śnieg, więc najwyższy czas na wspomnienie lata. Poniżej podaję przepis najtradycyjniejszy z tradycyjnych – z truskawkami. Skoro jednak sezon rajstopowy jesień-zima, to może dałoby radę z polskim akcentem jabłek i cynamonu?
Spróbujecie zrobić w domu i zaserwować na polskim stole?
Składniki
- 4 białka dużych jaj (o pokojowej temperaturze)
- 250 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300ml gęstej śmietany
- Szczypta soli
- Kobiałka truskawek (lub jakiekolwiek inne owoce, sezonowe)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Sprawdź, czy wszystkie urządzenia do mieszania są czyste, aby mieć pewność, że beza wyrośnie równo. Nawilż lekko ręcznik papierowy w occie i wytrzyj miskę.
- Połóż papier do pieczenia na blasze i narysuj ołówkiem okrąg 20cm (możesz użyć talerza). Odwróć papier, żeby ołówek nie był częścią deseru. Nadal będzie widać okrąg, po którym masz układać bezę, żeby nadać jej kształtu.
- Ubij białka jajek ze szczyptą soli na puszystą pianę, mikserem.
- Teraz czas na cukier. Dodawaj na cztery razy, po każdej dodanej partii cukru ubijaj masę, aż będzie gęsta i błyszcząca, jak sierść Labradora po Pedigreepalu.
- Dodaj mąkę kukurydzianą, ocet winny i aromat waniliowy. Wkręć szpatułką w jednolitą masę.
- Wyrobioną masę rozprowadź na wcześniej narysowanym kole, wygładź bezę, nadaj jej kształtu. W środku możesz wyrobić lekkie wgłębienie.
- Włóż blachę z naszą kształtną bezą do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut i zmniejsz na 120 stopni, piekąc dalej przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Ubij bitą śmietanę z aromatem waniliowym i cukrem pudrem (ilość wedle smaku i uznania).
- Usuń delikatnie papier do pieczenia i umieść bezę na platerze.
- Rozprowadź bitą śmietanę na wierzchu i udekoruj swoją Pavlovę ulubionymi owocami.

Przedstawiony powyżej przepis to jeden z najprostszych i podstawowych. Każdy szef kuchni, czy gospodyni ma na nią swój sposób. Mogą być małe, duże, pojedyncze, dwuwarstwowe, trzywarstwowe z malinami, granatem i płatkami róż lub z borówkami i owocami leśnymi, cytrynowe, kokosowe, z figami, z mango z wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Sposobów jest tyle, ile pomysłów i na co jest aktualnie sezon. Macie pomysł na swoją kompozycję?

Wygląda cudownie! Na pewno wypróbuje jak tylko pojawią się świeże owoce.