Espresso Martini – Dlaczego Australia je kocha?

Espresso Martini – Dlaczego Australia je kocha?

Gdy marka likieru kawowego Mr Black rozpoczęła sprzedaż biletów na pierwszym na świecie festiwal poświęcony wyłącznie Espresso Martini, wyprzedały się one zaledwie w kilka godzin. Australijczycy, są w głębi gorącego romansu z Espresso Martini.

W Melbourne jest bardzo mało barów, które nie mogą lub nie chcą wstrząsnąć  Espresso Martini. Barman James Armstrong mówi krótko: „Melbourne uwielbia kawę, Melbourne uwielbia alkohol. To jest dosłownie najbardziej ulubiony koktajl od czasów Melbourne Bitter.”

Mimo to kawowy koktajl nie jest wcale wynalazkiem z Melbourne – tak naprawdę wymyślił je w Londynie w późnych latach 80. legendarny barman Dick Bradsell.

espresso martini

Espresso Martini napędza falę popularności. Znajdziesz go w większości menu barów, kawiarni i restauracji. Przepisy i składniki różnią się znacznie. Natrafisz na mikstury przy użyciu ciekłego azotu, rumu, creme de cacao, zagęszczonej śmietany lub likieru kawowego. Najlepiej jednak smakuje przygotowane klasycznie i idealnie schłodzone.

Kawowy koktajl ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że uwielbiają go kobiety! Jedyną wadą natomiast może być to, że może nie skończyć się na jednym.

espresso martini

Jeżeli wybierasz się do Melbourne w listopadzie, nie możesz przegapić festiwalu poświęconego Espresso Martini.

Australia ma najlepszą kawę na świecie! Nie ma opcji, żebyś zrobił złe Espresso Martini.

Przygotuj najpopularniejszy, australijski drink u siebie w domu:

Co potrzebuję

  • 50ml dobrej jakości wódki
  • 35ml likieru kawowego np. Kahlua
  • 25ml espresso

Przygotowanie

  1. Połącz wszystkie składniki w shakerze koktajlowym z lodem. Wstrząsaj energicznie przez chwilę.
  2. Przy przelewaniu do szklanki użyj sitka barmańskiego, żeby zrobić przepiękną, lśniącą pianę na górze. (także dlatego, żeby zatrzymać kostki lodu, które były w shakerze do schłodzenia koktajlu)
  3. Podawaj w schłodzonej szklance do Martini. (szklankę możesz schłodzić wkładając do niej lód w trakcie przygotowywania koktajlu w shakerze).
  4. Możesz udekorować ziarnami kawy.
  5. Zaserwuj przyjaciołom i patrz jak pieją z zachwytu 🙂

…a tu najlepszy z najlepszych – Genaro Contaldo- przygotowuje Espresso Martini:

 

Kto już próbował?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*