Rustic Pavlova cake with fresh strawberries and whipped cream over a rough wood background. Top view

Pavlova

Pavlova to najsłynniejszy deser w Australii.

Przygotowuje się go jako małe torciki lub duże torty bezowe. Serwuje się z owocami, zazwyczaj używa się tych, na które akurat jest sezon. Deser jest popularnym daniem i ważnym elementem kuchni narodowej tego kraju. Pavlova, dzięki prostej recepturze, jest serwowana podczas uroczystych i świątecznych posiłków, pikników i spotkań na powietrzu. Beza ta najbardziej utożsamiana jest z latem, jednak jest spożywana przez cały rok w wielu australijskich domach i restauracjach.

 

W Polsce spadł pierwszy śnieg, więc najwyższy czas na wspomnienie lata. Poniżej podaję przepis najtradycyjniejszy z tradycyjnych – z truskawkami. Skoro jednak sezon rajstopowy jesień-zima, to może dałoby radę z polskim akcentem jabłek i cynamonu?

 

Spróbujecie zrobić w domu i zaserwować na polskim stole?

 

Składniki

  • 4 białka dużych jaj (o pokojowej temperaturze)
  • 250 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300ml gęstej śmietany
  • Szczypta soli
  • Kobiałka truskawek (lub jakiekolwiek inne owoce, sezonowe)

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Sprawdź, czy wszystkie urządzenia do mieszania są czyste, aby mieć pewność, że beza wyrośnie równo. Nawilż lekko ręcznik papierowy w occie i wytrzyj miskę.
  3. Połóż papier do pieczenia na blasze i narysuj ołówkiem okrąg 20cm (możesz użyć talerza). Odwróć papier, żeby ołówek nie był częścią deseru. Nadal będzie widać okrąg, po którym masz układać bezę, żeby nadać jej kształtu.
  4. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na puszystą pianę, mikserem.
  5. Teraz czas na cukier. Dodawaj na cztery razy, po każdej dodanej partii cukru ubijaj masę, aż będzie gęsta i błyszcząca, jak sierść Labradora po Pedigreepalu.
  6. Dodaj mąkę kukurydzianą, ocet winny i aromat waniliowy. Wkręć szpatułką w jednolitą masę.
  7. Wyrobioną masę rozprowadź na wcześniej narysowanym kole, wygładź bezę, nadaj jej kształtu. W środku możesz wyrobić lekkie wgłębienie.
  8. Włóż blachę z naszą kształtną bezą do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut i zmniejsz na 120 stopni, piekąc dalej przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  9. Ubij bitą śmietanę z aromatem waniliowym i cukrem pudrem (ilość wedle smaku i uznania).
  10. Usuń delikatnie papier do pieczenia i umieść bezę na platerze.
  11. Rozprowadź bitą śmietanę na wierzchu i udekoruj swoją Pavlovę ulubionymi owocami.
Pavlova
Trzy, małe truskawkowo-pistacjowe Bezy Pavlova, z kremem mascarpone.

Przedstawiony powyżej przepis to jeden z najprostszych i podstawowych. Każdy szef kuchni, czy gospodyni ma na nią swój sposób. Mogą być małe, duże, pojedyncze, dwuwarstwowe, trzywarstwowe z malinami, granatem i płatkami róż lub z borówkami i owocami leśnymi, cytrynowe, kokosowe, z figami, z mango z wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Sposobów jest tyle, ile pomysłów i na co jest aktualnie sezon. Macie pomysł na swoją kompozycję?

Pavlova
Trójwarstwowa Beza Pavlova z truskawkami i owocami leśnymi

Jeden komentarz

  1. Wygląda cudownie! Na pewno wypróbuje jak tylko pojawią się świeże owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*