Owoce Australii zaskakują, a jednym z nich jest Finger Lime. Ten niesamowity cytrus występuje w szerokiej gamie kolorów takich jak zielony, żółty, fioletowy, różowy i jasnoczerwony. Przecięty na pół ukazuje perły, wyglądu kawioru, wypełnione sokiem cytrynowo-limonkowym.
Kiedyś
Owoc Australii rzadkiego drzewa tropikalnego był cennym źródłem żywności i lekarstwem dla Aborygenów od tysięcy lat. Był wtedy i jest do dziś ceniony za smak i zdolność odstraszania chorób. Miąższ i sok były stosowane jako środek przeciwbakteryjny na zakażone rany.
Kiedy Europejscy osadnicy przybyli na ziemie Aborygenów, zaczęli wycinać busze dla celów rolniczych. Wraz z nimi cenne dla rdzennych mieszkańców drzewa Finger Lime.
Na szczęście roślina przetrwała w kilku izolowanych, subtropikalnych częściach lasów na prywatnych terenach i w Parkach Narodowych. Do dzisiaj są to jedyne źródła pochodzenia Finger Lime w Australii.
Korzyści zdrowotne
Tryskające aromatem skórki cytrusowej owoce są bogate w kwas foliowy, potas i witaminę E. Każdy owoc zawiera trzy razy więcej witaminy C niż na przykład w mandarynce.
Zawiera wysoki poziom witaminy E, która jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy w ochronie ludzkich komórek i zapobieganiu chorobom.
Smak i zapach
Zapach można opisać jako cudowny aromat świeżych, cytrusowych owoców z nutą gotowanych jabłek. W smaku wyczuwalna jest lekka cierpkość i gorycz. Miąższ, tak jak wcześniej wspomniałem, zawiera pęcherzyki z sokiem, które przypominają kawior. Te kawiorowe perły sprawiają, że Finger Lime jest popularną ozdobą, a jej smak zyskuje uznanie wśród kucharzy w całej Australii.
Wykorzystanie w australijskiej kuchni
Odświeżający cytrusowy smak Finger Lime, kucharze stosują w dresingach, dżemach i sosach. Barmani zaś wykorzystują walory owocu w syropach i koktajlach. Popularnym w restauracji może być Finger Lime Aioli, czy też sashimi z tuńczyka z finger lime i słodkim sezamem. Stanowi rześki dodatek do deserów, potraw rybnych, sałatek, sushi, szampana, prosecco i wszędzie tam, gdzie chcemy nadać naszym potrawom i koktajlom smak cytrusów.
A Wy próbowaliście lub spotkaliście się z Finger Lime, będąc w Australii?